
Одного разу моя клієнтка намагалася скинути кілограми, незважаючи на те, що вона твердила, що повністю дотримується свого плану харчування. Виявилося, що вона споживала додатково 5-10 столових ложок меду щодня 😉 Деталь полягає в тому, що мед, по суті, є цукром і має певну користь.
Давайте проведемо порівняння між медом і цукром.
Калорійність:
Цукор – 387 ккал на 100 г
Мед – 304 ккал на 100 г
Хоча мед має менше калорій, він містить більше води, тобто потрібна більша кількість, щоб відповідати солодкості цукру.
Склад:
Цукор – 99,9% сахароза (глюкоза + фруктоза).
Мед – 80–85% вуглеводів (фруктоза, глюкоза, невелика кількість сахарози), крім ферментів, органічних кислот, вітамінів (В, С), антиоксидантів.
Вплив на організм:
Глікемічний індекс (ГІ):
– Цукор ≈ 65
– Мед (залежить від складу) 50–70
Метаболізм і самопочуття:
– Мед має антибактеріальну та протизапальну дію, підвищує імунітет.
– Завдяки ферментам і антиоксидантам він пропонує більше користі для здоров'я, ніж рафінований цукор.
– Однак надмірна кількість фруктози з меду може навантажувати печінку.
Щоб отримати ті ж переваги, що й 100 г чорниці, потрібно споживати від 150 г до 2 кг меду. Майте це на увазі, використовуючи мед для лікування захворювань, оскільки він має свої переваги.
Я не пропоную вам уникати меду! Я закликаю розглядати його як більш здорову форму цукру. Тим не менш, він залишається джерелом простих/швидких вуглеводів.