На Вінниччині «Паланську печеню» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини

На Вінниччині «Паланську печеню» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини - INFBusiness

У Вінницькій області «Паланську печеню» визнали складовою нематеріальної культурної спадщини. Фото 23.04.2025 16:12 Укрінформ У Вінницькій області до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини внесли спосіб приготування традиційної страви села Красненьке Іллінецької громади — «Паланської печені».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила провідний методист Вінницького обласного центру народної творчості (ВОЦНТ) з питань нематеріальної культурної спадщини Марія Моторна.

На Вінниччині «Паланську печеню» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини - INFBusiness

«Паланська печеня — це святкова страва, яка переважно асоціюється з Великоднем, оскільки люди не завжди мали доступ до великих шматків м’яса для її приготування. Її називають «паланською» за назвою села, де її готують. Для приготування цієї страви випікали корж, який потрібно було загартувати. Потім його терли, з’єднували з яйцями і вкладали у свинячий «фартух», відбитий качалкою, приправляли. сіллю і перцем», – пояснила Моторна.

На Вінниччині «Паланську печеню» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини - INFBusiness

На Вінниччині «Паланську печеню» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини - INFBusiness

За її словами, ця печеня готується на вишневих гілках і зазвичай подається з маринованими вишнями.

Експертна рада прийняла рішення про внесення способу приготування цієї печені до регіонального переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини 17 квітня. Це перший елемент НКП, визнаний Іллінецькою громадою.

«Паланська печеня» – унікальна та яскрава місцева страва, хоча її варіанти можна знайти і в інших селах Вінницької області.

Експерт підкреслив, що, наприклад, у Чернівецькій громаді існує традиція приготування печені, яка поєднує в собі пиріг і м’ясо. Для цієї пасхальної страви використовується цілих 20 яєць, нарізана паска та смажені ребра. Всі інгредієнти змішуються, приправляються, а потім запікаються у формі. У селі Біляни цю страву називають «Дід».

Як повідомлялося раніше, у квітні 2024 року Експертна рада додала шість нових елементів до кадастру нематеріальної культурної спадщини Вінницької області.

Фото: Марія Моторна

Культурна спадщина Вінниччини Харчування

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *