«Ми за допомогою дронів доставляли в Суджу надлегку, але дуже поживну їжу»: солдат створив унікальну армійську кухню – фудтрак

«Ми за допомогою дронів доставляли в Суджу надлегку, але дуже поживну їжу»: солдат створив унікальну армійську кухню – фудтрак - INFBusiness

— Після прибуття до 47-ї окремої механізованої бригади «Магура» мені передали в утилізацію застарілу радянську польову кухню на колесах 1982 року випуску, — поділився з «ФАКТАМ» Олексій Вихренко, позивний «Йогурт» . — Ми керували тією кухнею в тилу, і незабаром я зрозумів, що її можливостей не вистачить, коли ми вирушимо на передову. Крім того, ця кухня могла б розкрити ворогові нашу позицію, оскільки вона працює на дровах і випускає дим, схожий на паровоз. Тому з цих міркувань у мене виникла ідея розробити армійську продовольчу машину, яка пропонує кухарю значно більше можливостей, ніж радянська польова кухня.

«Радянська піч з’їдає цілу фуру дров за тиждень»

— Які конкретно нові переваги дає шеф-кухарю ваш фуд-трак? — поцікавився я в Олексія Вихренка.

ВІДЕО ДНЯ

— З плитою радянського зразка ви обмежуєтесь приготуванням перших страв, каш, тушонки. Однак із фуд-траком у вас є набагато ширший спектр можливостей. В першу чергу, різні «ласощі» та «їжачки».

— Що таке «їжачки»?

РЕКЛАМА

— Це довгозберігаються продукти — компактні та висушені в дегідраторі (це включає такі продукти, як сушена свинина, курка тощо), наповнені калоріями. Вони займають мінімум місця. Запаковуємо їх у вакуумні пакети (ті, з яких відкачене повітря — Авт. ). «Їжаки» можуть зберігатися тривалий час і в будь-яких умовах. Крім того, вони досить смачні.

«Ми за допомогою дронів доставляли в Суджу надлегку, але дуже поживну їжу»: солдат створив унікальну армійську кухню – фудтрак - INFBusiness

Зразки “їжачок” і “смачного”

Ми надаємо їх солдатам, коли вони вирушають на бойові завдання. Примітно, що коли українські війська ще перебували в Суджі, а логістика з цим населеним пунктом Курської області стала складною, ми за допомогою дронів доставляли туди в’ялені м’ясо, м’ясні батончики та інші «їжачки».

РЕКЛАМА

— Радянська польова кухня працює на дровах, і дим може розкрити її місцезнаходження. Чи є така проблема у вашій фургоні?

— Ні, не викликає занепокоєння, тому що працює на газі. До речі, радянська піч за тиждень може з’їсти цілу фуру дров. Крім того, потрібна віддана людина, яка постійно доглядає за вогнем, підсипає дров і чистить піч від золи. Натомість для фуд-трака не потрібен кочегар.

Це не єдині переваги: на відміну від радянської кухні, для перевезення фудтрака не потрібен тягач. Наша сучасна польова кухня встановлена на шасі мікроавтобуса. Якщо мені потрібно переїхати, я просто сідаю за кермо й їду.

«Ми за допомогою дронів доставляли в Суджу надлегку, але дуже поживну їжу»: солдат створив унікальну армійську кухню – фудтрак - INFBusiness

Фудтрак встановлений на базі мікроавтобуса

— Ваш фуд-трак — унікальний витвір?

РЕКЛАМА

— Ні, насправді їх двоє. Спочатку я побудував для свого блоку сучасну кухню на колесах. Тепер, ґрунтуючись на цьому досвіді, я створив другий для іншого підрозділу. Моя мета – оснастити всю нашу бригаду фудтраками.

— Які зміни відбулися у другому фудтраку порівняно з першим?

— Розроблявся під конкретні потреби підрозділу (зокрема, враховуючи чисельність особового складу), для якого він використовуватиметься. Він був оснащений всім необхідним обладнанням для приготування «смакоників» та «їжаків».

Читайте також: Келихи з гільз, кулемети над барною стійкою, фрагменти “шахиду” в декорі: ветерани відкрили перше в Києві кафе для військових

«У цивільному житті я організовував фестивалі, вечірки, працював ді-джеєм. Спеціально організовував гастрономічні фестивалі та брав участь у кулінарному шоу».

— Щоб створити мобільну кухню, потрібна майстерня, техніка, інструменти. Як вам вдалося побудувати харчові вантажівки?

— Акція була організована таким чином: ми збирали пожертви, а ще колеги з тилу влаштовували гастрономічні вечері для збору коштів. Коли у нас була достатня кількість, я шукав виробників, які могли б виготовляти харчові вантажівки на основі моїх проектів.

— Ви підрахували вартість своїх мобільних кухонь?

— Точну цифру назвати не можу, оскільки більшість обладнання щедро подарували небайдужі українці та друзі за кордоном. Але якщо орієнтуватися, то перший фудтрак коштував приблизно 343 тисячі гривень.

«Ми за допомогою дронів доставляли в Суджу надлегку, але дуже поживну їжу»: солдат створив унікальну армійську кухню – фудтрак - INFBusiness

«Маючи у своєму розпорядженні фудтраки, кухарі зможуть приготувати не просто якийсь «солдатський мінімум», а справді вишукані страви», – каже Олексій Вихренко.

— Фудтрак — це інженерний витвір. Ви інженер за спеціальністю?

— Не вгадали. У цивільному житті я займався різною діяльністю – організовував фестивалі, вечірки, працював діджеєм. Зокрема, я організовував гастрономічні фестивалі та брав участь у кулінарному шоу.

Ставши солдатом, я зіткнувся, як уже згадував, з обмеженими можливостями радянської польової кухні. Цей виклик спонукав мене створити набагато досконалішу модель. І зараз я досягла позитивного результату.

— Ви згадали про участь у кулінарному шоу. Це був телевізійний проект?

— Так, це був «МастерШеф» на телеканалі СТБ. Зі мною зв’язалися і запросили взяти участь. Я погодився і навіть потрапив до

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *