В Україні основною сировиною для виробництва біоетанолу є кукурудза, пшениця та патока. Тим не менш, різноманітність сировини для біоетанолу може бути розширена шляхом включення сільськогосподарських культур, таких як цукрове сорго, амарант і топінамбур, які мають менші витрати на вирощування та різноманітні варіанти обробки.
Про це під час експертної дискусії «Перспективи використання вегетативної маси амаранту у відновлюваній енергетиці» поділився президент ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда.
«За експертними оцінками, вихід біоетанолу з гектара амаранту становить 4 тис. л. Лідерами є цукрове сорго та цукровий буряк, урожайність біоетанолу по цих культурах становить 6 тис. л/га. Собівартість вирощування амаранту для виробництва біоетанолу перевищує 15 тис. л/га, тоді як цукровий буряк – на 60 тис. л/га», – зазначив експерт.
Він також зазначив, що амарант також використовують у виробництві комбікормів, целюлози, гранульованих паливних пелет. Відходи газовидобутку (дигестат) є цінним добривом, а їх внесення на поля сприяє відновленню та покращенню якості ґрунту.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua
Источник: www.agroportal.ua