Європа каже, що їй потрібно імпортувати цукор і курятину з України

Європа каже, що їй потрібно імпортувати цукор і курятину з України - INFBusiness

18 березня в Європарламенті вперше з початку повномасштабної війни відбулися слухання щодо переваг аграрної торгівлі між Україною та ЄС.

Як повідомляє асоціація «Український клуб агробізнесу», на зустрічі були представники агропродовольчого сектору з усієї Європи, члени Європейського парламенту (ЄП), офіційні особи Європейської комісії та делегати з країн ЄС, усі вони брали участь у дискусіях про переваги імпорту української сільськогосподарської продукції.

Юрій Шаранов, президент Асоціації європейських промислових споживачів цукру (CIUS), зазначив, що Європа зараз відчуває постійний дефіцит цукру і потребує щорічного імпорту 2-3 млн тонн.

«Український цукор має вирішальне значення для забезпечення стабільності поставок і підтримки сприятливого балансу в європейському експорті агропродовольчої продукції. У період з 2022 по 2024 рік ЄС імпортував майже 1 мільйон тонн українського цукру, що допомогло зберегти понад 400 000 робочих місць у 15 000 компаніях, представлених нашою асоціацією.

«Цукор є сировиною стратегічного значення, а не чутливим товаром. Постійний доступ до нього — чи то через вільну торгівлю, чи через квоти в 500 тис. тонн або більше — життєво важливий для конкурентоспроможності європейської промисловості та для підтримки відновлення України», — наголосив він.

На підтримку цього професор Штефан фон Крамон-Таубадель з Університету Геттінгена поділився висновками дослідження, згідно з якими імпорт українського цукру протягом 2022-2024 років не призвів до зниження виробництва цукру в ЄС. Фактично, це відіграло роль у пом’якшенні несприятливих наслідків дефіциту цукру на європейському ринку.

Крім того, Калле Рамвал, віце-президент Європейської асоціації торгівлі та переробки м’яса (UECBV), сформулював необхідність імпорту курятини з України.

«Європейські споживачі мають різні смаки та вподобання щодо різних м’ясних продуктів, що вимагає адаптації як від імпортерів, так і від експортерів. Часто місцеве виробництво не може задовольнити попит на певні категорії м’яса, зокрема куряче філе. Таким чином, Європа значною мірою покладається на імпорт. Отже, підтримання відкритої торгівлі є важливим для цінової стабільності та задоволення попиту. Українська курка є важливою складовою цієї рівноваги. Збереження нинішнього рівня торгівлі між Україною та ЄС має вирішальне значення не лише для економічних переваг, але й для стабільності продовольчого ринку», – зазначив він.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *