
Одним з багатообіцяючих напрямків у аграрній галузі є клітинне землеробство — біотехнологічні способи виготовлення їжі за межами звичного рільництва та тваринництва.
«Клітинне сільське господарство відіграє важливу роль у майбутній сталій системі харчування», — зауважує співзасновниця RESPECTfarms Флорентіне Ціґловскі, інформує DLG.
Організація розробляє підприємницькі моделі, які залучатимуть аграріїв як активних учасників у клітинному секторі. У Нідерландах планується заснування першої експериментальної ферми з культивування м’яса.
Тваринницька галузь протягом десятиліть забезпечувала харчову безпеку, але сьогодні зростає потреба в більш результативному використанні природних ресурсів і зменшенні викидів. Одним із розв’язань є мікопротеїн, який виробляється з грибного міцелію. Його можливо отримувати на меншій території та з незначними витратами ресурсів.
За словами професора Філіпа Бенца з Мюнхенського технічного університету, грибна біотехнологія може допомогти стабілізувати постачання продовольства для постійно зростаючого населення світу, одночасно скорочуючи викиди парникових газів.
Клітинне сільське господарство дає змогу продукувати товари тваринного походження без утримання чи умертвіння тварин. Клітини вирощуються в біореакторах, що робить виробництво більш ресурсоефективним. Вироби з грибного міцелію (наприклад, від Kynda Biotech) виготовляються методом мікробної ферментації. Вони не відносяться до класичного клітинного виробництва, однак базуються на подібних біотехнологічних принципах.
Стартап Kynda Biotech (Нижня Саксонія) перетворює побічні продукти харчової промисловості, скажімо молочної чи цукрової, на функціональний білковий компонент. Ферментаційні модулі інтегруються у виробництво, зменшують витрати на утилізацію та створюють додаткову цінність. Залишки після ферментації можна застосовувати як удобрення.
Компанія готується до випуску перших міцелієвих продуктів. Для виходу на широкий ринок важливими є смак, функціональність і конкурентна вартість. Потенціал новаторських підходів буде обговорено на конференції Inhouse Farming – Feed & Food Convention 2025, яка відбудеться 30 вересня – 1 жовтня в Гамбурзі.
Источник: www.agroportal.ua
