Асоціація «Укркондпром» разом із Лігою виробників харчових продуктів занепокоїли викликами, пов’язаними з імпортом харчових ароматизаторів.
Згідно з опублікованою асоціацією заявою, ці агенти містять речовини, які містять необхідні та безпечні залишкові рівні прекурсорів, зокрема піпероналу, сафролу та фенілоцтової кислоти.
Зазначається, що з листопада 2024 року повністю припинено процес митного оформлення натуральних ароматизаторів, необхідних для виробництва різноманітних харчових продуктів, зокрема шоколаду з начинкою, молочних і ковбасних виробів, напоїв і випічки, де ці речовини відіграють вирішальну роль у формуванні смакових характеристик.
«Українські виробники знаходяться на межі припинення виробництва певних продуктів харчування через бюрократичні перепони в прийнятті життєво важливих рішень. Якщо цю проблему не вирішити найближчим часом, така продукція, як шоколад з начинкою, може зникнути з конвеєрів вже в травні. Така ситуація може призвести до мільйонних збитків, скорочення робочих місць і зриву експортних угод», – підкреслюють автори звернення.
Експерти відзначили, що речовини, про які йде мова, вважаються безпечними в ЄС, дозволені для використання в харчових продуктах відповідно до Регламенту ЄС № 1334/2008 і підтверджені науковими висновками Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA).
Існуюче українське законодавство дозволяє ввозити такі ароматизатори без будь-яких додаткових заходів контролю.
«Смакоароматичні суміші не підлягають контролю, оскільки не становлять загрози. Ми вважаємо, що немає жодних правових обґрунтувань для перешкоджання імпорту цих речовин. Проблема пов’язана з неправильним тлумаченням нормативних актів владою, яка штучно встановлює бар’єри для харчової галузі», – зауважили в організації.
Там також зазначили, що МОЗ України внесло проект змін до постанови Кабінету Міністрів України № 770, які спрямовані на зняття обмежень щодо контролю за обігом харчових ароматизаторів, до складу яких входять окремі види прекурсорів. Проте наразі процес погодження цього документу гальмують правоохоронні органи.
«Питання, яке державні органи могли вирішити за два тижні, понад шість місяців залишається невирішеним, і харчова промисловість опинилася в пастці бюрократичних зволікань. У воєнний час така інституційна халатність недопустима», – підсумували керівники «Укркондпрому» та Ліги виробників харчових продуктів.
Источник: www.agroportal.ua