Названо прибутковість виробників хліба в Україні

Названо прибутковість виробників хліба в Україні - INFBusiness

Рентабельність хліборобства в Україні в кращому випадку є незначно позитивною, а для деяких видів хліба часто падає нижче нуля.

Таке спостереження зробив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що за оптимальних умов пекарі отримували рентабельність у 10%, але зараз вона коливається в кращому випадку близько 3-5%.

«По-перше, це пов’язано з невпинним зростанням витрат – на борошно, електроенергію, логістику.

По-друге, це результат необхідного підвищення заробітної плати. Пекарні відносяться до підприємств, життєво важливих для економіки, що дозволяє їм утримувати 50% працівників, які підлягають військовій службі. Однак їх мають компенсувати середньою зарплатою не менше 20 000 гривень. Після сплати податків фізичні особи заберуть додому 16 000 гривень. Раніше середня зарплата в нашому секторі становила 13-15-16 тисяч гривень, незалежно від виду діяльності», – уточнив Тараненко.

Він наголосив, що навіть підвищення заробітної плати на 20-30% являє собою значне збільшення витрат виробника, тоді як збільшення доходної частини є недоцільним.

«Наразі роздрібні мережі є основними торговими точками для хлібобулочних виробів. Вони вагаються підвищувати ціни. Часто на переговори щодо ціни потрібні місяці. Тим часом витрати вже зросли. У таких сценаріях пекарі зрештою працюють зі збитками».

Примітно, що коли ми говоримо про зростання вартості сировини, то маємо на увазі не лише борошно, а й дріжджі, жири та цукор. Ці компоненти також зазнали значного зростання цін», – підсумував експерт.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *