Молоко: надлишки сировини тиснуть на закупівельні ціни

Молоко: надлишки сировини тиснуть на закупівельні ціни - INFBusiness

В Україні в першій половині березня відбулося чергове падіння цін на сире молоко. Вартість молока екстра становить 16,55 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн менше порівняно з попереднім місяцем, повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ). Про це повідомляє «Пропосиця».

У повідомленні зазначається, що середня ціна на молоко вищого ґатунку становить 16,30 грн/кг без ПДВ, що на 0,35 грн нижче, ніж у попередній місяць, а на молоко вищого сорту – 15,85 грн/кг без ПДВ, знизившись на 0,15 грн. При цьому середньозважена ціна за трьома сортами становить 16,40 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн менше порівняно з лютим. Ціни на фермах залежно від сорту коливаються від 15,00 до 16,70 грн/кг.

«Зниження цін на сире молоко в Україні на початку березня можна пояснити великою пропозицією сирого молока в поєднанні з відсутністю попиту на готову продукцію на внутрішньому ринку. Надлишки сировини чинять знижувальний тиск на закупівельні ціни. У поточному ринковому ландшафті ціновий диспаритет між сортами скорочується. Вплив стрибка цін на сире молоко, який стався в 4 кварталі 2024 року, повністю нейтралізовано. Рентабельність виробництва Зменшується виробництво біржового масла, сухого молока, казеїну», – констатував аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

У галузевій асоціації наголошують, що недостатня технологічна база змушує молокопереробні підприємства знижувати закупівельні ціни. Протягом останнього десятиліття цим підприємствам було важко пристосуватися до постачання дорожчого молока з молочних ферм (ТФ). Економічна модель внутрішнього переробного сектору є пережитком минулого, коли молоко для переробки однаково надходило з УТФ і домогосподарств, що призвело до нижчих закупівельних цін. Проте станом на 2024 рік частка промислового молока в загальній структурі надходження зросла до 90%.

«На більшості молокозаводів відсутні сучасні технології комплексної переробки молока і вони потребують модернізації. Підприємства отримують молоко екстра вищої якості та вищої собівартості, але виробляють готову продукцію з такими ж показниками виходу, як і при використанні молока першого ґатунку, яке є нижчою якістю. Застаріле обладнання молокопереробних підприємств є енергоємним, що сприяє зростанню собівартості готової продукції», — підкреслили в АВМ.

Водночас аналітики відзначають, що ціни на сире молоко в Україні поступово стабілізуються. Молокопереробні підприємства намагаються відродити попит на молочну продукцію серед споживачів за допомогою знижок та акцій у торгових мережах. З приходом весни починається сезон морозива, а також зростає експорт молочних консервів з України, що спонукає до придбання додаткових обсягів молочної сировини для переробки. Отже, у другій половині березня очікується незначне поступове зниження закупівельних цін.

На поточну еволюцію цінового ландшафту на ринку молочної продукції можуть впливати зовнішні фактори. На світовому молочному ринку зберігається невизначеність. Торгова війна, розпочата адміністрацією колишнього президента США Дональда Трампа, негативно вплинула на американський молочний сектор. Мексика була значним імпортером американських молочних продуктів, і тепер масло, сухе молоко та сироватка американського виробництва накопичуються на складах, чинячи тиск на зниження цін. Зараз американські експортери зміщують свою увагу на ринки Азії та Африки, де вже працюють виробники з Європи, Нової Зеландії та Південної Америки. Цей зсув може посилити конкуренцію на цих аренах продажів. Потенційним викликом для українського молочного сектору є загроза поширення ящуру з Угорщини. Україна ввела тимчасову заборону на ввезення тваринницької продукції з цієї сусідньої країни.

Молоко: надлишки сировини тиснуть на закупівельні ціни - INFBusiness

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *