Заступник начальника управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів професійний візит до лабораторії фізико-хімічних досліджень науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Про це повідомляє Пропозиція, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
Основною метою цього візиту було вивчення шляхів удосконалення технологічних процесів за допомогою стратегічного застосування інструментів цифровізації.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука реалізуються значні управлінські стратегії щодо подальшого удосконалення лабораторної мережі та посилення нормативно-методичної бази забезпечення діагностичних операцій. Численні лабораторії успішно виконали стандарти акредитації на високому рівні, а спектр пропонованих діагностичних послуг значно розширився. Відбулося розширення співпраці з міжнародними партнерами. Внутрішні нормативні документи щодо здійснення різноманітної діяльності приведені у відповідність із законодавством України. Основний акцент робиться на забезпеченні всебічної підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів, нарощуванні можливостей лабораторного обладнання та просуванні цифровізації окремих процесів управління.
Директор інституту Олександр Піщанський зазначив, що в лабораторії фізико-хімічних досліджень використовуються численні передові методи, зокрема для виявлення фальсифікації меду шляхом аналізу вмісту цукру за допомогою високоефективної рідинної хроматографії в поєднанні з мас-спектрометрією ізотопного співвідношення (GC-C-IRMS або HPLC-IRMS). Ця методологія використовує основні досягнення сучасної науки та служить складним аналітичним інструментом, який точно оцінює «справжність» меду, навіть розкриваючи найскладніші методи фальсифікації. Ці використані методи акредитовані відповідно до стандартів ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 та відповідають вимогам Директиви Ради № 2001/110/EC.
Сергій Захарін поспілкувався з науковцями відділу хіміко-токсикологічних досліджень, а також оцінив поточну інвентаризацію наукової та лабораторної апаратури. Під час робочих дискусій обговорювалися питання щодо підвищення якості тестування, інтеграції сучасних технологій і методів дослідження, удосконалення освітніх практик, застосування як матеріального, так і нематеріального стимулювання персоналу.
Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи діє при Держпродспоживслужбі України, проводить спеціалізовані наукові та лабораторні дослідження. Він є головним арбітражним органом в Україні, що складається з 10 дослідницьких підрозділів і 10 відділів підтримки.
«Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи проводить низку новаторських досліджень з різних тем, що стосуються оцінки безпечності та якості харчових продуктів, а також продуктів, отриманих від тварин. Незважаючи на наявні виклики, інститут активно впроваджує найсучасніші методи лабораторної діагностики, впроваджує сучасні цифрові рішення, підтримує комп’ютерне обладнання в оптимальному стані та вживає заходів щодо дотримуватись кібергігієни на робочому місці», – зазначив Сергій Захар’їн.
Джерело: propozitsiya.com