Цукор в Україні подорожчав: що відбувається на ринку

Цукор в Україні подорожчав: що відбувається на ринку - INFBusiness

З середини лютого оптова вартість цукру в Україні зросла на 16% і становить 26 гривень за кілограм без ПДВ. Виробники очікують додаткового подорожчання, що згодом вплине на роздрібні ціни в магазинах.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на РБК-Україна.

Основними факторами зростання цін є сезонні тенденції та збільшення експорту, пояснює аналітик аграрного ринку асоціації ПУСК Олексій Тартаківський.

«Виробництво цукру на заводах зупинилося ще в грудні, що призвело до поступового скорочення пропозиції на ринку. Паралельно відкрився новий експортний шлях до ЄС, що також сприяє зростанню цін», — зазначив експерт.

Україна почала експорт цукру до Європейського Союзу 1 січня 2025 року, використавши річну квоту на половину попереднього 2024 року.

«Створення додаткового ринку збуту впливає як на попит, так і на ціноутворення», — зауважує Тартаківський.

Тим не менш, серед місцевих виробників ЄС зростає невдоволення конкуренцією з українським цукром. Як повідомляє Reuters, Єврокомісія може розглянути можливість введення обмежень на такий імпорт.

Аналітик зазначає, що зростання оптових цін на цукор призведе до зростання роздрібних цін.

«Якщо оптові ціни зростатимуть, то й роздрібні ціни будуть рости, хоч і з певним відставанням», — уточнює він.

За даними Держстату, у лютому 2025 року продукти харчування в Україні подорожчали на 15,2% порівняно з попереднім роком, цукор подорожчав на 4,3%.

Виробництво цукру в Україні за 2024 рік сягнуло 1,8 млн тонн, з яких 900 тис. тонн було експортовано.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *