Україна повернулася до традиційного використання олійних культур: увесь соняшник переробляється на місці, 90% ріпаку експортується, а значний урожай сої сприяє як експорту, так і переробці.
Про це повідомив аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.
«Основними продуктами експорту олійних продовжують залишатися соняшникова олія, ріпак і соєві боби. Географія цього експорту визначається не обсягами врожаю, а повномасштабною інвазією, що триває, що спонукає нас зосередитися на ринках ЄС. Очікується, що ця тенденція збережеться в наступних сезонах. Винятком може бути соняшникова олія, оскільки Індія проявила інтерес до цього продукту з України в цьому сезоні, що дозволяє нам експортувати значні обсяги. кількості», – зауважує Максим Харченко.
Учасники ринку наголошують, що внутрішні ціни на нафту вплинуть на вибір фермерів щодо того, що садити в наступному сезоні. За словами Максима Харченка, протягом останнього року ціни на соняшник і ріпак стабільно зростали. Зростання цін на соняшник пояснюється зниженням врожайності та дефіцитом ринку, тоді як подорожчання ріпаку зумовлене активним імпортом з ЄС.
У зв’язку з цим експерти прогнозують збільшення посівних площ під соняшником у сезоні 2025/26 за рахунок сої та ріпаку, прогнозуючи загальний урожай олійних 24 млн тонн.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua
Источник: www.agroportal.ua