
Дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі (США) створили сорти пшениці, здатні самостійно продукувати підживлення.
Такий прорив може допомогти зменшити забруднення повітря та водних ресурсів у глобальному масштабі, інформує «УкрАгроКонсалт».
Згідно з даними університету, для вирощування пшениці використовується приблизно 18% усіх азотних добрив, що виготовляються на планеті, в той час як рослини поглинають лише близько 30-50% азоту, а залишок потрапляє у водойми та атмосферу, завдаючи шкоди екології.
У повідомленні підкреслюється, що науковці використали методи генетичної інженерії, щоб рослини продукували надлишкові обсяги певних хімічних сполук. При потраплянні в ґрунт запускається процес, в результаті якого утворюється підживлення.
За словами професора факультету рослинництва вищезазначеного університету Едуардо Блумвальда, це відкриття здатне відіграти значну роль у гарантуванні продовольчої безпеки, збільшивши врожайність невеликих господарств в Африці.
Источник: www.agroportal.ua
