
З наближенням осені в Україні очікується помітне зростання цін на продукти харчування. Зростання може сягнути до 30%.
Основною причиною такої ситуації стали несприятливі погодні умови навесні, зокрема заморозки, які негативно вплинули на врожай плодових та овочевих культур. Як повідомляє Agronews з посиланням на Людмилу Гончаренко, директора департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної аграрної адміністрації, фермери вже документують втрати врожаю кабачків, буряків та картоплі від 10% до 20%.
Хоча ці втрати не є критичними, стан продовольчого ринку викликає занепокоєння: деякі землі залишаються незасіяними, а деякі культури, такі як озимий ріпак, ростуть повільнішими темпами, що може призвести до зменшення майбутнього врожаю.
Читайте також: Ціна на інгредієнти для борщу досягла рекордних максимумів: скільки коштуватиме порція у 2025 році
Взаємодія цих факторів призведе до зменшення пропозиції на внутрішньому ринку, що, як наслідок, призведе до зростання цін навіть на типово дешеві овочі. Експерти прогнозують, що до осені ціни зростуть на такі товари:
- вишні;
- сливи;
- садова полуниця;
- смородина та чорниця;
- абрикоси та персики;
- а також деякі овочі – переважно рання картопля та кабачки.
Раніше згадувалося, що незвичайні весняні заморозки суттєво вплинули на сади в Україні, частково пошкодивши врожай абрикосів, яблук та чорниці. В результаті цього літа очікується, що українці отримають менше фруктів за вищими цінами: експерти прогнозують потенційне зростання цін на персики та абрикоси в діапазоні від 20% до 25%.
Раніше повідомлялося, що в Україні зросте вартість основного продукту харчування.