
Зростання цін в Україні восени продовжує збільшуватися орієнтовно на 1% щомісяця. Втім, згідно з оцінкою Національного банку України, це позитивно, оскільки раніше вартість товарів та послуг збільшувалась ще інтенсивніше.
ВІДЕО ДНЯ
Зокрема, як інформує пресслужба НБУ, у жовтні рівень інфляції впав до 10,9% у порівнянні з майже 16% у травні — саме такий хід подій Нацбанк і передбачав. Сповільненню підйому цін посприяли свіжі врожаї: овочева продукція цього року доступніша, ніж торік.
«Вона почала зменшуватись ще в червні — і ця динаміка зберігається. Це не означає, що ціни падають. Це означає, що вони ростуть не так швидко, як колись», — підкреслила пресслужба Національного банку України у своєму звіті.
Важливу роль зіграли також заходи НБУ для підтримки привабливості заощаджень у гривнях: українські громадяни відкривають депозити в національній валюті та вкладають кошти в гривневі ОВДП. Відтак, попит на іноземну валюту залишається невеликим, а тиск на валютний курс і ціни — слабшим.
РЕКЛАМА
Як роз’яснили в Національному банку, рівень інфляції обчислюється на основі споживчого кошика з більш ніж 300 найменувань товарів та послуг. Деякі з них стали дорожчими (наприклад, м’ясо, курячі яйця, фрукти), інші, навпаки, стали дешевшими (наприклад, овочі для борщу, цукор, оливкова олія). Комунальні платежі залишилися без змін. В середньому ж звичайний споживчий кошик за рік зріс у ціні на 10,9%.
Загалом, за передбаченнями НБУ, наприкінці 2025 року інфляція зменшиться і буде нижчою за 10%, у 2026-му — буде менше 7%, а в подальшому знижуватиметься до 5%.
Але, незважаючи на такий оптимізм від НБУ, українцям вже в грудні пророкують підвищення цін на м’ясні вироби, курячі яйця, хліб, макаронні вироби, вершкове масло та овочі від 5% до 25%.
РЕКЛАМА
Фото Pixabay
