З середини вересня і приблизно до середини жовтня достигають плоди каштана звичайного — поширеного в Україні дерева, яке є одним із знаків Києва. У каштана звичайного цінне все: кора, суцвіття і безпосередньо плоди. У шкірці плодів, наприклад, наявний вітамін K, що впливає на розрідження крові, антиоксиданти та інші цінні складові, що стимулюють кровообіг, а м’якуш каштана містить велику кількість протеїнів та інших корисних речовин. За кількістю протеїну, жирів та корисних речовин каштани переважають пшеницю і кукурудзу.
У різних державах каштани застосовують для виготовлення борошна, алкоголю, замінників кави та какао, навіть повидла і закруток.
Перевершити суперників і заробити за день 600 гривень
Для багатьох українців збирання плодів каштанів давно стало прибутковою справою. Цього року, однак, їх беруть, принаймні в Полтаві, майже безкоштовно — в середньому по 4 гривні за кілограм. По 5 гривень пропонують, якщо обсяг від пів тонни. Це через їхній надмірний врожай. Минулого року коштували по 6.
ВІДЕО ДНЯ
Каштани цьогоріч коштують 4 грн за кг
— Намагаюся максимально використати цей час, — говорить жінка, мати двох дітей, яку я побачила поблизу місця прийому вторинної сировини на вулиці Шевченка у Полтаві, й просить її не фотографувати. — Я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною й мені вкрай бракує грошей. Тому не лінуюся і не бентежуся збирати їх з ґрунту. Вони ж просто з дерев під ноги опадають. Тут найважливіше вранці першим прийти під ті дерева. Зазвичай навідуюся на територію скверу біля коледжу харчових технологій, поруч з будинком. Збираю оперативно. Туди-сюди, і за пів години, як з’ясувалося, вісім кілограмів маю. Можу і разів зо чотири на день виходити на «полювання». Зараз піду на ринок, придбаю яєць і хліба.
РЕКЛАМА
Поки я спілкуюсь з жінкою, до пункту прямує високий кремезний чоловік середнього віку, тягнучи за собою саморобний візок на колесах, на якому лежить великий білий мішок. Насилу стягнув його, аби поставити на ваги.
— Сорок один кілограм! — оголошує працівниця приймального пункту. — На сто шістдесят чотири гривні.
Чоловік, що назвався Павлом, задоволено посміхається й поспішає віддалитися, проте я його дещо «зупиняю», бо цікаво ж, скільки він часу згаяв, аби заробити таке «збагачення».
РЕКЛАМА
— Орієнтовно декілька годин збирав, можливо, трохи більше, — ділиться своїми здобутками Павло. — І це тільки частина. Зараз привезу ще такий самий мішок.
Чоловік не приховує, що знайшов «прибуткове місце» на території Полтавської обласної клінічної лікарні. «Там вдосталь каштанів, — радіє. — Хоча й конкуренти трапляються».
Лише настає час до обіду, тому Павло, міркую, гривень 600 до закінчення дня може заробити. За умови, якщо, звісно, вистачить енергії і прагнення.
Реордсмен зі збору каштанів Павло
РЕКЛАМА— Це наш найдіяльніший і найефективніший відвідувач, — розрахувавшись з чоловіком, розповідає заготовувач вторинної сировини Віра. — Коли настає сезон каштанів, то мішками привозить. А більшість приходять з пакетами. Ну скільки в руках можна донести? 5−8 кілограмів. У нас є бабуся, яка приносить каштани разів з десяток на день, але помаленьку.
Найбільш жваві дні на пунктах прийому вторсировини — субота та неділя. У ці дні, зі слів Віри, батьки намагаються проводити більше часу з дітьми на вулиці, аби відволікти їх від ґаджетів. І між іншим знаходять розвагу, збираючи каштани. Тут заробляють гроші і рушають за морозивом «Золотий каштан».
Сезон збору каштанів у розпалі
З-поміж постійних відвідувачів пунктів прийому сировини, звичайно ж, бездомні й люди із залежністю від алкоголю.
— Всі вони люди зі своїми клопотами, — зазначає Віра. — Це їхній дохід. Назбирали каштанів — чесно заробили собі на обід або вечерю і день прожили. Головне, нічого ні в кого не вкрали.
Матеріали з України прямують на експорт
Як я з’ясувала від обізнаної заготівельниці, каштани, подібно до яблук, один рік вродливі, а інший — ні.
— Навесні цвіт, було, трохи прихопило морозом, думали, зовсім плодів не буде, — говорить Віра. — А потім відійшли. Можливо, їх не дуже багато, але вони великі. А чим більші, тим більш вагомі.
— Чи існують якісь умови до самої сировини? — запитую співрозмовницю, зауважуючи, що вона не передивляється принесену продукцію.
— Так, плоди каштанів мають бути свіжими й не вологими, але не пересушеними, не зіпсованими й не пошкодженими. Я миттю можу встановити їхню якість.
— Який обсяг цієї продукції ваш пункт заготовляє щодня?
— Двісті-чотириста кілограмів. Сьогодні взяли — сьогодні ж і збули гуртовикам. Вони самі у нас забирають. У нас немає умов для висушування плодів, як великі заготівельники. У нас тому й ціна невелика, бо ми здійснюємо продаж дрібними партіями. Ціна на каштани залежить від кількості.
Заготівельниця Віра за день приймає до 400 кілограмів каштанів
За якою ціною гуртовики купують кілограм каштанів у заготівельників — це комерційна інформація. Але на свої склади вони звозять їх великими кількостями, й потім реалізують українським фармацевтичним фірмам.
Одне з таких підприємств з переробки, за інформацією «Суспільне Кропивницький», працює у селі Липняжка Добровеличківської громади Новоукраїнського району Кіровоградщини. Зі слів керівника підприємства Петра Халазія, сировину з каштанів вони експортують до Китаю, США, Польщі, Німеччини, Чехії та Болгарії. Він заявляє, що українська продукція користується попитом, тому що у ній мало гербіцидів і пестицидів. Наші дикорослі каштани цінуються більше, ніж спеціально вирощені на насадженнях.
Перероблення починають з подрібнення плодів. Після цього їх відправляють на висушування приблизно на день чи півтора, залежно від температури й вологості повітря. Потужність та габарити сушарки у Липняжці дозволяють одночасно завантажити майже вісім тонн сировини. Сушаться каштани за температури 60−80 градусів. Якісна сировина — суха, світло-жовтого кольору, без плісняви та потемнінь.
Підприємство з перероблювання каштанів у Кіровогорадській області
За сезон у Липняжці переробляють до 70 тонн каштанів.
Минулого року підприємство сплачувало гуртовикам по 10 гривень за кілограм, а в роздріб, від приватних осіб, брало по 6−7 гривень.
Варто зазначити, найбільше переробних об’єктів розташовано саме на Кіровоградщині.
Невелике приватне виробництво з перероблювання каштанів ми знайшли й поблизу Диканьки на Полтавщині, в селі Михайлівка. Переглядаючи OLX, натрапили на оголошення, що зацікавило нас вигідною ціною: 8 гривень за кілограм. На запитання, чому така вартість, власниця телефонного номера відповіла: «Тому що ми переробляємо каштани». Але дізнавшись, що дзвонить журналіст, дівчина послалась на зайнятість, пообіцяла передзвонити та не стримала свого слова.
Лідером з виробництва рослинної сировини для фармацевтичної та харчової промисловості у Східній Європі є ТОВ «Сумифітофармація». З перевірених джерел нам відомо, що компанія експортує за кордон перероблені каштани. Однак отримати коментар від її спеціалістів не вийшло — нашого електронного листа з пропозицією інтерв’ю, схоже, проігнорували.
Ці каштани підуть на ліки
На жаль, інформація про вітчизняні фармацевтичні чи косметологічні фірми, які використовують сировину з каштанів, у публічному доступі відсутня.
Google видав лише те, що «в Україні медичну продукцію з каштана звичайного виробляють різні фармацевтичні підприємства, хоча конкретних виробників не зазначено в результатах пошуку. Проте існують фірми та виробництва, що займаються експортом екстрактів з каштанів для фармакологічної та косметичної сфер. Продукція на основі каштанів застосовується для покращення стану судин, терапії варикозу та інших недуг, зокрема, в мазях, кремах і настоянках».
Натомість не є секретом, що німці, ймовірно, великою мірою з українських каштанів виготовляють «Ескузан» — медикамент для поліпшення венозного кровообігу та лікування хронічної венозної недостатності та «Веноплант» — для зміцнення судин. А з Болгарії ми отримуємо добре відомий багатьом стабілізатор капілярів «Троксевазин».
На цукор, на олію, а то й на шоколад
Екстракт каштана часто є складовою «омолоджувальної» косметики, оскільки має протинабрякові якості, стимулює вироблення колагену, що сприяє зменшенню зморшок, посиленню тонусу шкіри, підтягуванню контуру обличчя.
Каштан також додають до шампунів, кондиціонерів, масок і сироваток, що активізують ріст волосся та запобігають утворенню лупи.
Каштани рекомендують зберігати у мішках з вентиляцією
Люди, з якими я розмовляла і навіть допомагала наповнювати їхні пакети й торби блискучими, приємними на дотик коричнево-білими плодами, називали різні мотиви, що підштовхують їх вирушати на «тихе полювання». Одна жінка віком за 70 років сказала, що вона дуже полюбляє збирати гриби, проте вже не може виїхати в ліс, тому замінила одне хобі на інше. Владислав — чоловік передпенсійного віку — каже, що таким чином поєднує прогулянку на свіжому повітрі, фізичні вправи для нездорової спини, психологічно відпочиває й водночас має додатковий заробіток.
Збір каштанів для Владислава – це психологічне розвантаження
Хлопчики-підлітки планують здати за сезон сировини не менше, ніж на 1000 гривень, але ще не знають, на що витратять кошти. Хочеться всього: і планшет, і комп’ютерні ігри, й підсвітку для селфі, і щоб на презент мамі вистачило… А пенсіонер Василь Іванович вихваляється, що на каштанові прибутки робить запаси на зимовий період — купує то цукор, то олію, а інколи тішить свою дружину шоколадкою.
Численні школярі України збирають каштани, аби передати виручені гроші на ЗСУ. Виходять на збір лікувальних плодів і дорослі волонтери.
І це добре, що корисні плоди популярного в Україні дерева не пропадають. З одного боку, підуть на ліки й косметику, а з іншого — декому трохи допоможуть залатати якусь прогалину в сімейному бюджеті, а комусь і валютні рахунки поповнять…
Раніше «ФАКТИ» розповідали про те, чи існує найкращий мед та як його обирати, а також про інші продукти бджільництва, які є дешевшою, але не менш цінною альтернативою лікам та меду.
Фото автора та з відкритих джерел