
Підходять до завершення осінні місяці, і агроном Валерій з Київської області розпочав теплоізоляцію вхідних дверей перед настанням холодів. Також зайняті клопіткою працею й селяни з Вінниччини.
ВІДЕО ДНЯ
Саме в цей час, вважає пані Надія, ведуча телеканалу «Дім та присадибна ділянка», необхідно підготувати всі плодово-ягідні насадження до зими. Ця підготовка, за її словами, охоплює декілька етапів.
Перший етап — це підрізка ягідних кущів. «Найважливіше, — наголошує Надія, — залишити кущ без зайвих пагонів. Усі гілки, що є хворими та переплітаються, треба зрізати та вкоротити для активізації формування нових паростків. Паростки — на 10–15 см. Якщо кущ дав значний приріст, то його можливо вкоротити на 25 см, роблячи зрізи навскіс, залишаючи бруньку ззовні».
Обов’язково обрізаємо кущики за сухої погоди,— застерігає аграрка,— щоб уникнути гниття.
Якщо зрізи величенькі, то їх конче потрібно обробити.
РЕКЛАМА
Другий етап — удобрення кущів. Потрібно зробити навколо куща рівчак діаметром 50 см і з його допомогою внести добриво.
Канавки робимо неглибокі, оскільки коренева система у кущиків розташована близько до поверхні. Для підживлення можливо застосовувати фосфорно-калійні добрива (наприклад, суперфосфат). Якщо кущ великий, можна використати 30 г суперфосфату і, приміром, 20 г сульфату калію. Їх потрібно поєднати і розсипати у пристовбурове коло. Якщо немає суперфосфату, можна застосувати, скажімо, золу — орієнтовно 300 г під один кущ і підгорнути.
Третій етап підготовки кущів — забезпечити їх великою кількістю води (особливо якщо тривалий час не було опадів). В такому випадку потрібно вилити щонайменше два-три відра води. Проте це потрібно робити поступово, щоб вода вбиралася.
РЕКЛАМА
«Тоді кущики добре перезимують, і наступного року ви отримаєте чудовий врожай», — пояснює пані Надія.
Четвертий етап — обробка кущів від шкідників та хвороб. Якщо це вже завершальна обробка кущів в цьому році, то можливо застосовувати залізний купорос, адже він знищує личинки шкідників, які зимують у корі. Також він ліквідує різноманітні віруси, бактерії, мохи та лишайники на самих пагонах. Щодо залізного купоросу: готуємо 4%-ий розчин. Тобто, беремо 400 г залізного купоросу на 10 л води. І добре, якщо ця вода матиме температуру 25–30° — тоді купорос краще розчиняється.
Якщо потрібно обрати між мідним чи залізним купоросом, то аграрка рекомендує мідний — він більш дієвий проти багатьох грибкових та бактеріальних недуг, таких, як парша, іржа, борошниста роса. Також його можливо використовувати для профілактичних обробок навесні. Зазвичай 100–200 г розводять у 10 л води.
Пані Надія з чоловіком використовують в одному році мідний купорос, а в іншому — залізний. Тому що рослинам потрібно поповнювати запаси як заліза, так і інших елементів.
РЕКЛАМА
Але єдине, що потрібно брати до уваги — це те, що залізний купорос застосовується лише тоді, коли на рослині вже відсутнє листя — тобто, після листопаду.
Також аграрійка зазначає, що можливо застосовувати інші, більш сучасні препарати для обробки саду та ягідних кущів, але потрібно вивчати інструкцію через те, що багато препаратів мають обмеження щодо температури повітря при використанні.
Наприклад, використовувати залізний чи мідний купорос оптимально при позитивних температурах — не нижче 5° тепла, а деякі препарати можуть застосовуватися лише при температурі вище 10°.
Усі препарати, які радять вінницькі аграрії,— контактної дії, тобто ефективні при безпосередньому попаданні на спори, яйця або личинки. «Тому вкрай важливо кущі під час подібних обробок змочувати повністю від верхівки до низу стовбура. До того ж, потрібно обробити і пристовбурові кола рослин, оскільки там можуть залишатися і зимуючі спори. Також при обробці рослин розпилювачем розчин необхідно довести до стану «туману» — щоб розчин проникав у найдрібніші щілини та тріщини кори», — пояснює фермерка.
При цьому, безумовно, потрібно застосовувати гумові рукавиці та респіратор, тому що подібні розчини не повинні потрапляти у дихальні шляхи, на шкіру та у слизові оболонки.
І, насамкінець, останній етап при підготовці кущиків до зимівлі — замульчувати їх. Для цього використовується перепрілий компост. Але якщо немає компосту, то кущики можливо замульчувати самим лише листям. Також можна використати для мульчування солому — все це дасть змогу захистити кореневу систему кущів від промерзання у сильні морози.
«Отже, шановні, якщо ми так підготуємо кущі до зими, то збільшимо шанси на те, що вони добре перезимують, і наступного року потішать нас з вами рясним урожаєм», — підсумовує розповідь пані Надія.
Нагадаємо, раніше вінницькі агрономи ділилися порадами, як посадити малину восени.
