
Чимало людей розпочинають свій день з філіжанки ароматної кави. Адже загальновідомо, що кава дарує відчуття піднесеності, сили та доброго самопочуття.
Проте медики застерігають, що зранку людський організм самостійно різко збільшує рівень кортизолу — гормону бадьорості.
ВІДЕО ДНЯ
Якщо споживати каву в період, коли кортизол і без того на найвищому рівні, кофеїн діє менш ефективно. Ефект стає слабшим, а схильність до ранкової філіжанки — сильнішою.
Найкращий час для першої кави настає, за словами лікарів, орієнтовно через 1−3 години після пробудження. У цей період організм найкраще сприймає кофеїн: зростає зосередженість, зберігається настрій, легше включитися в роботу, нагадує nenka.info.
РЕКЛАМА
Крім того, кофеїн стимулює вироблення дофаміну — гормону мотивації, завдяки чому простіше мати бажання щось робити.
Існують дані досліджень, що у людей, які п’ють каву до обіду, ризик передчасної смертності нижчий приблизно на 16%, а ризик серцево-судинних захворювань — на 31%.
Окрім цього, ранкові циркадні ритми діють на користь. У першій половині дня організм ліпше засвоює антиоксиданти з кави. Ці сполуки мають протизапальну дію і вважаються однією з причин, чому помірне споживання кави пов’язують з кращим станом судин і нижчими показниками запалення.
РЕКЛАМА
Безпечною дозою для здорової дорослої людини вважають приблизно 3−4 звичайні філіжанки кави (по 150−200 мл), але показник дуже індивідуальний. Усе залежить від генетики, віку, тиску, стану серця.
А ось вечір не є найкращим часом для вживання кави. Кофеїн блокує аденозин, молекулу, яка сигналізує мозку, що настав час спати. На виведення кофеїну потрібні години. Через 5−6 годин у крові все ще залишається половина дози. Тому фахівці рекомендують не пити каву принаймні за 6−8 годин до сну.
Раніше ми розповідали про дослідження вчених щодо впливу кави на мозок.
РЕКЛАМА
Джерело
