
Пелюстки та листя багатьох квітів не лише запашні та красиві, а й корисні та навіть смачні. Тому їх успішно можна використовувати у приготуванні страв. Однією з таких є
герань, яка у багатьох росте на балконах та підвіконнях. Її квіти можна заморожувати у кубиках льоду, додавати до прохолодних напоїв, до варення та прикрашати ними тістечка.
«Мені здається, що герань росте майже в кожній квартирі чи будинку, адже її вирощувати просто й не затратно. Аромат в цієї рослини особливий — ніжний цитрусовий. У ній містяться дубильні речовини, солі, органічні кислоти та флавоноїди, — розповіла «ФАКТАМ» кулінарка Ольга Буравчук. — Вона покращує роботу органів травлення. В багатьох національних кухнях герань дуже популярна. Наприклад, болгари додають її листки до прохолодних напоїв, компотів, оздоблюють ними десерти. Вони чудово тонізують та знімають стрес. У Франції популярні десерти, прикрашені зацукрованими пелюстками герані. Оскільки я люблю експерименти на кухні й мені імпонують квіти у моїх стравах, вже кілька років ця рослина серед моїх трендів.

Герань росте майже в кожній квартирі чи будинку, адже вона дуже гарна, а вирощувати її просто
Насамперед перед вживанням герані потрібно переконатись, що її квіти та листя не оброблені пестицидами. Зірвати та помити їх, просушити на паперовому рушнику. Якщо ви лише знайомитесь з цією рослиною, раджу почати з консервації. Додайте кілька листочків під час приготування варення з айви, смородини, яблук, тоді смак стає ще яскравішим. Коли вже страва готова, витягуємо герань.
Аби на поверхні джему не виникла пліснява, варто зверху викласти свіжий лист герані, після того банку закрийте кришкою чи просто зав’яжіть пергаментним папером. Особисто мені до смаку смородинове варення з геранню. Потрібні 1 кілограм ягід, 1,4 кілограма цукру, 4 склянки води, 6−7 листків герані. Зварити сироп, відлити одну його третину, а в решту 2/3 частини покласти ягоди. Потім все кип’ятити 3−4 хвилини, зняти з вогню на 6−8 годин. У відлитий гарячий сироп покласти листя герані й залишити настоюватися на 2−3 години. Потім знову дати варенню покипіти 5−7 хвилин, влити попередньо нагрітий сироп, що залишився, з якого видалено листя, й варити до готовності. Розлити варення по банках гарячим, дати охолонути та тільки після цього закрити кришками. Крім того, на листі герані можна настоювати сиропи, молоко, додавати його у чай, в результаті отримаєте освіжаючий напій із кислинкою та водночас гірчинкою”.
Зацукровані квіти герані
Інгредієнти:
- жменя квітів герані
- білок одного яйця
- цукрова пудра до смаку
Спосіб приготування:
- Промиті квіти герані просушіть.
- Збийте білок.
- За допомогою пензлика нанесіть білок на квіти.
- Обсипте цукровою пудрою через сито.
- Ще раз висушіть квіти.
- Готовий десерт зберігайте у скляній банці.
Літній напій з герані
Інгредієнти:
- 6 листків герані
- 3 грами сухої приправи з гвоздики
- 2 пакетики улюбленого чорного чаю
- мед, цукор до смаку
Спосіб приготування:
- Залийте чашкою окропу листя герані, гвоздику та чорний чай.
- Додайте мед, цукор до смаку.
- Процідіть.
- Подавайте з льодом, прикрасивши келихи листям герані.
Оцінка рецептів
Обидва рецепти прості у приготуванні і не вимагають спеціальних інгредієнтів.
Зацукровані квіти герані – це смачний і красивий десерт, який можна подавати до кави або чаю. Квіти герані мають ніжний аромат, а цукрова пудра додає їм солодкості.
Літній напій з герані – це освіжаючий і ароматний напій, який допоможе краще перенести спеку. Квіти герані надають напою ніжний квітковий аромат, а гвоздика – пікантності.
Обидва рецепти можна використовувати, щоб приготувати смачні і корисні страви.