
Хоча в Україні нещодавно завершилися жнива зернових культур, до кінця року населенню України прогнозували збільшення вартості хліба на 25%. Однак, за уточненням самих виробників хліба, до завершення року варто очікувати підняття цін на хліб в середньому на 5−10%.
ВІДЕО ДНЯ
Про це в ефірі «Українського радіо» заявив голова Всеукраїнської спілки пекарів Юрій Дученко. За його словами, основний вплив на калькуляцію хліба має ціна на борошно та енергоресурси, від чого буде залежати вартість вже випеченого хліба.
Зокрема, згідно зі словами Юрія Дученка, попри те, що в цілому збір пшениці задовольняє потреби хлібопекарів, можуть виникнути питання стосовно її якості, що вплине на обсяг і якість отриманого борошна, а це безпосередньо позначається на калькуляції.
«Борошно становить у собівартості хліба простої рецептури до 40%. Отже, якщо зерно і борошно збільшилося вдвічі, то собівартість істотно зростає. Окрім того, хлібопекарська сфера енергозатратна, тому ціни на енергоресурси суттєво впливають на собівартість. І останнім часом дуже зросла ціна логістики. Все це разом позначається на калькуляції продукції», — наводить обґрунтування майбутнього здорожчання Юрій Дученко.
РЕКЛАМА
Разом з тим, експерт передбачає, що підвищення цін на хліб не буде надто значним і навряд чи перевищить 5−10%. У такому випадку, враховуючи середні ціни на один хліб в Україні, за відомостями «Мінфіну», у 42−46 грн, збільшення ціни може становити 4−5 гривень за одиницю.
Як інформували «ФАКТИ», прожитковий мінімум в Україні передбачає закупівлю для потреб працездатного українця 230 одиниць хліба щороку.
РЕКЛАМА
Джерело
