
Науковці з Університету Сіднея (Австралія) застосували штучний грім для створення дієвішого способу генерації аміаку, що є ключовою складовою добрив, котрі необхідні для вирощування продуктів харчування.
Про це інформує пресцентр університету.
Зазначається, що колектив вчених успішно створив більш спрощений спосіб отримання аміаку (NH3) в газовій формі. Минулі спроби інших лабораторій приводили до одержання аміаку в розчині (амоній, NH4+), що потребує більше енергії та процесів для його переробки в остаточний газовий продукт.
Експерти нагадали, що теперішній спосіб генерації аміаку (процес Габера-Боша) має значні кліматичні наслідки, залишаючи великий вуглецевий відбиток. Зараз цей метод забезпечує 90% світового виробництва аміаку.
«Виробництво аміаку потребує централізованого виготовлення та транспортування продукту на значні відстані. Нам необхідний доступний, децентралізований та масштабований «зелений» аміак»», — заявив головний науковий співробітник, професор П. Дж. Каллен з Факультету хімічної та біомолекулярної інженерії Університету Сіднея та Інституту чистого нульового викиду. Його група працює над створенням «зеленого» аміаку вже шість років.
«В цьому дослідженні ми успішно розробили спосіб, що дозволяє перетворювати повітря на аміак у газовій формі за допомогою електричної енергії. Це вагомий крок до досягнення наших цілей», — додав він.
Новий метод групи професора Каллена для одержання аміаку функціонує, використовуючи силу плазми, через електризацію або збудження повітря. Згодом ці збуджені молекули передаються до мембранного електролізера для трансформації в аміак.
Зараз група працює над тим, щоб зробити даний метод більш енергоефективним та конкурентоспроможним.
Источник: www.agroportal.ua
