Україна повернулася до традиційної практики вирощування олійних культур: все насіння соняшнику переробляється всередині країни, 90% ріпаку йде на експорт, а значний урожай сої відкриває можливості як для експорту, так і для переробки.
Про це поділився аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.
«Основними продуктами в експорті олійних продовжують залишатися соняшникова олія, ріпак і соєві боби. На розподіл експорту впливає не обсяг врожаю, а скоріше повномасштабне вторгнення, що спонукає нас зосередитись на ринках ЄС. Очікується, що ця тенденція збережеться в наступних сезонах. Винятком може бути соняшникова олія, оскільки цього сезону Індія проявила зростаючий інтерес до цього продукту з України, що дозволило нам експортувати значні обсяги. там», – зауважує Максим Харченко.
Зацікавлені сторони ринку підкреслюють, що внутрішні ціни на нафту вплинуть на вибір фермерів щодо того, що садити в наступному сезоні. За словами Максима Харченка, протягом останнього року ціни на соняшник і ріпак стабільно зростали. Підвищення цін на соняшник пояснюється нижчою врожайністю та дефіцитом ринку, тоді як ціни на ріпак зумовлені значним імпортом з ЄС.
У зв’язку з цим аналітики прогнозують розширення вирощування соняшнику в сезоні 2025/26 за рахунок сої та ріпаку, прогнозуючи загальний урожай олійних 24 млн тонн.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua
Источник: www.agroportal.ua