Відмінність між алергією та непереносністю.

Відмінність між алергією та непереносністю. - INFBusiness

Алергічна реакція та непереносність продуктів харчування можуть мати схожі прояви, проте механізми їх розвитку абсолютно різні. При алергії імунна система відповідає миттєво, тоді як непереносність формується поступово, накопичуючись з часом і впливаючи на функціонування травлення, стан шкіри та загальний стан здоров’я. Нутриціолог, фахівець інтегративної медицини, керівник Клініки превентивної медицини Гормеза Наталія Юріївна Бєлова допомагає зрозуміти, як функціонують ці два механізми, та пояснює, чому алергія та непереносність вимагають різних підходів до діагностики та терапії.

Що трапляється в організмі при алергічній реакції

Алергія – це особлива відповідь імунної системи на проникнення в організм сторонньої субстанції: квіткового пилку, шерсті тварин, пилу, харчових виробів або лікарських засобів. Імунна система ідентифікує їх як потенційну небезпеку.

Коли алерген потрапляє в організм вперше, імунна система фіксує його та виробляє імуноглобуліни класу Е (IgE) – клітини пам’яті. При повторному впливі вони ініціюють ряд запальних процесів: збільшується виробництво слизу, з’являється набряклість, стискаються гладкі м’язи, що виявляється у вигляді риніту, кашлю або висипань на шкірному покриві.

Алергія проявляється швидко – від декількох хвилин до декількох годин після контакту. Кожного разу організм реагує ідентично, оскільки імунна пам’ять вже “підготовлена”.

Як проявляється нестерпність

Відмінність між алергією та непереносністю. - INFBusiness

Непереносимість зумовлена не зовнішніми алергенами, а особливостями роботи травної системи конкретної людини. Зазвичай це порушення харчової толерантності – організм фізично не може переварити конкретний продукт через недостатність ферментів або генетичних особливостей організму. Як наслідок, виробляються імуноглобуліни класу G (IgG). Ці клітини також беруть участь в імунних реакціях, але діють інакше: реакція виникає не миттєво, а поступово, у міру накопичення в організмі антитіл.

Непереносимість може розвинутися до будь-якого продукту, навіть тих, які раніше засвоювалися добре. Її симптоми не моментальні, а відкладені – через декілька днів, тижнів, місяців, років після систематичного споживання “проблемної” їжі.

У чому ключова відмінність між алергією та непереносимістю

Основні розбіжності – швидкість реакції та механізм її розвитку.

  • Алергія виникає оперативно, навіть при контакті з мінімальною дозою речовини. Супроводжується яскраво вираженими симптомами – ринітом, набряком, свербінням, висипом. Вона залишається постійною протягом усього життя. Якщо вона вже присутня, то не прогресує і не трансформується в інші захворювання.

  • Непереносимість розвивається поступово. Для виражених проявів необхідно, щоб в організмі зібралася певна кількість антитіл. Найчастіше проблеми пов’язані з процесом травлення. Якщо не корегувати стан, він сприятиме розвитку хронічних запалень та навіть аутоімунних захворювань (наприклад, хвороби Крона або неспецифічного виразкового коліту).

Як розрізнити алергію від непереносимості: головні ознаки

Відмінність між алергією та непереносністю. - INFBusiness

Алергічні реакції, як правило, проявляються швидко: чхання, нежить, кашель, сльозовиділення, висипання та свербіж шкіри. У складних випадках можливий набряк обличчя та ускладнене дихання.

Харчова непереносимість проявляється як реакція шлунково-кишкового тракту: здуття, болі та спазми в животі, нудота, порушення випорожнень, закрепи. Інколи можуть з’являтися незначні висипання або стомлюваність, але без значного гострого запалення.

Чи можливо розрізнити одне від одного самостійно

Так, але результат не завжди буде безпомилковим. Якщо симптоми зникають після вживання антигістамінних медикаментів – найімовірніше, це алергія. Якщо покращень не спостерігається, а реакція розвивається повільно, швидше за все, йдеться про харчову непереносимість.

Існує часовий критерій: алергія дає про себе знати протягом декількох хвилин або годин після контакту з речовиною, непереносимість – через дні, навіть місяці або роки при регулярному вживанні продукту.

Які дослідження допомагають виявити алергію та непереносимість

Відмінність між алергією та непереносністю. - INFBusiness

Для діагностування алергії застосовують два методи.

– Аналіз крові на специфічні IgE.

– Шкірні скарифікаційні проби (виконуються у алерголога).

Існують новітні лабораторні панелі, наприклад ImmunoHealth і Fox, які дають змогу визначити реакцію на сотні продуктів одночасно.

Як зменшити ризик загострень та підтримати організм

Людям з підвищеною чутливістю важливо звертати увагу на продукти, збагачені гістаміном – медіатором, який бере участь у запальних процесах.

  • Шоколад;

  • цитрусові;

  • полуниці;

  • горіхи;

  • помідори;

  • шпинат;

  • баклажани;

  • копченості;

  • сири;

  • риба;

  • квашена капуста;

  • алкоголь.

Також важливо уникати багатокомпонентних страв, особливо в ресторанах: якщо складників багато, буде важче з’ясувати, який продукт провокує реакцію. Найкраще обирати прості страви з мінімальною кількістю інгредієнтів – наприклад, варену рибу з овочами або м’ясо з кашею.

Якщо мова йде про сезонну алергію, допоможе ряд простих заходів.

  • Тримати вікна зачиненими під час цвітіння;

  • частіше здійснювати вологе прибирання;

  • використовувати очищувачі повітря з HEPA-фільтрами;

  • виїжджати в регіон без квітучих рослин.

Головне правило в обох випадках одне: якщо ви знаєте на що реагує організм, цей продукт або алерген краще виключити повністю. Уникнення контакту – найбільш надійний спосіб профілактики обох станів.

Источник: kleo.ru

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *