
У Канаді здійснюється розробка перших генетично модифікованих сортів вівса без використання сторонньої ДНК, але з важливими поліпшеннями, що мають значення як для сільгоспвиробників, так і для споживачів.
Дослідники з Університету Макгілла (McGill University, Квебек) заявили про успішне застосування технології CRISPR-Cas9 для редагування генома вівса з метою вдосконалення таких характеристик, як строки достигання та обсяг бета-глюкану, повідомляє The Western Producer.
За словами професора Ясвіндера Сінгха, сучасні методи дозволили здійснити точні зміни в ДНК вівса, на які за допомогою традиційної селекції знадобилися б довгі роки. Оскільки метод CRISPR не потребує включення стороннього генетичного матеріалу, такі культури можуть бути більш прийнятними для громадськості, особливо для споживачів, які виступають проти ГМО.
Вчені сподіваються, що нові види вівса зможуть швидше зацвітати та дозрівати, що є надзвичайно важливим для аграріїв, які вирощують культуру в регіонах, де погодні умови часто обмежують тривалість вегетаційного періоду. «Створення вівса, який дозріває швидше або має кращу стійкість до холоду, — це наш внесок у стабільне виробництво зернових у місцевостях із коротким сезоном або нестабільною погодою», — зазначив Мехтаб Сінгх.
Технологія CRISPR відома з початку 2010-х років, але її офіційне запровадження в аграрному секторі в багатьох країнах тривало роками. Лише у 2024 році Канадське агентство з інспекції харчових продуктів (CFIA) остаточно дало згоду на використання генетично відредагованих культур у виготовленні кормів для тварин. Нові правила створюють можливості для виведення культур, стійких до засухи, шкідників і хвороб, а також тих, що ефективніше використовують ресурси.
На міжнародній арені підтримка технологій геномної модифікації також збільшується. У 2024–2025 роках такі країни, як Японія, США, Аргентина, Австралія та Канада, вже фактично дали «зелене світло» для продуктів, отриманих за допомогою CRISPR, а в травні Індія представила два нові види генетично модифікованого рису.
Источник: www.agroportal.ua
