
Джерело фото: AgFunderNews
Зміна клімату, погіршення стану ґрунтів і дефіцит прісної води – все це загрожує стабільності світового виробництва харчової продукції. Однак шведський стартап OlsAro пропонує дивовижне рішення: пшеницю, здатну рости на засолених ґрунтах.
Ідея масштабна – дати можливість вирощувати культури там, де це раніше було неможливо. І сьогодні технологія фірми вже проходить випробування в декількох державах, зокрема в Індії, Бангладеш, Пакистані, Кенії та Австралії, інформує AgFunderNews.
Засолення ґрунтів – одна з найбільш серйозних небезпек для аграріїв. У багатьох регіонах землі втрачають родючість через: повені та циклони, полив солонуватою або соленою водою і неефективні агротехніки. Наприклад, в Індії вже більше 6,75 млн га земель потерпають від засоленості, і дана площа щорічно збільшується на 10%. До 2050 року половина ріллі держави може стати непридатною.
Вихід від OlsAro – пшениця, яка здатна рости навіть при рівні засоленості до 10 dS/m, що для звичайної пшениці майже фатально.
Компанія застосовує два способи. Мутагенез EMS – створення генетично різноманітних ліній без застосування ГМО. Це дозволяє працювати на всіх ринках без регуляторних перепон. Генетичне редагування + штучний інтелект – цілеспрямоване впровадження корисних властивостей, таких як солестійкість, жаростійкість чи ефективне поглинання азоту.
У співпраці з DCM Shriram в Індії компанія вже здійснила перші польові дослідження на солончаках у штатах Уттар-Прадеш і Біхар, які надали надійні результати щодо врожайності та стійкості до місцевих захворювань.
Компанія вже має комерційну домовленість з Lal Teer Seed в Бангладеш і планує вихід на ринок у 2027 році. Переговори також тривають з партнерами в Аргентині, Туреччині, Кенії, Пакистані та Австралії.
Источник: www.agroportal.ua
