Асоціація виробників сиру України у співпраці з Євгеном Клопотенком прагне сприяти розвитку культури споживання сиру. Наразі середнє споживання сиру в Україні досить низьке — лише 3 кг на людину на рік, тоді як у Франції цей показник коливається від 22 до 30 кг.
Про це повідомила Тетяна Дядечко, голова Асоціації виробників сиру України, під час конференції «Сирне коло».
«Ми прагнемо, щоб українці глибше розуміли традиції сироваріння та різноманітний асортимент українських сирів. Для досягнення цієї мети ми плануємо проводити дегустаційні заходи та фестивалі, які дозволять споживачам досліджувати нові смаки та характеристики українських сирів, ініціювати кулінарні проекти за участю шеф-кухарів, які виступають за включення українських сирів у гастрономію, та просувати гастрономічний туризм, зокрема через сирні маршрути та дегустаційні тури на сироварні», – зазначає Тетяна Дядечко.
За її словами, основними принципами, що об’єднують та зміцнюють спільноту сироварів в рамках асоціації, є, перш за все, якість українського сиру та розвиток сироваріння належним технологічним та інноваційним способом.
«Водночас ми залишаємося відданими відродженню традиційних українських практик сироваріння, а також впровадженню нових. Наприклад, сироварня «Сироман» надихнулася рецептом французького камамбера, модифікувавши його, додавши віхолу та прикрасивши гілочкою цієї рослини. Ми вже презентуємо це як український сир «Віхола»», – ділиться Тетяна Дядечко.
Наразі українські сировари старанно готуються до Київського фестивалю їжі та вина, який заплановано на 7-8 червня. Асоціація виробників сиру України також планує провести восени значний фестиваль сиру.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua
Источник: www.agroportal.ua