Фермери приховують продукцію, щоб отримати найвищу ціну

Фермери приховують продукцію, щоб отримати найвищу ціну - INFBusiness

Сезон 2024/25 характеризується як період виробників. Наразі на торговому ринку існує значна конкуренція, і на тлі зниження врожаю ключових культур, таких як соняшник та кукурудза, фермери можуть вирішити зберегти свою продукцію, вичекати, а потім продати її за оптимальними цінами та умовами.

Таке спостереження зробила Наталія Левконюк, керівник відділу DAP/CPT компанії Atria Brokers, під час конференції BLACK SEA GRAIN.KYIV.

«Ключовими факторами ринку є попит, рівень врожаю та загальний баланс. Це очевидно в поточному сезоні, де спостерігається збільшення врожаю сої, що призводить до зниження цін та вузької маржі. І навпаки, у випадку з соняшником постійний попит призводить до зростання цін, що дозволяє виробникам зберігати свою продукцію та продавати її за вигідними цінами. Тим не менш, ми також спостерігаємо, що ситуативні коливання на ринку відіграють вирішальну роль», – пояснює Наталія Левконюк.

Як приклад вона вказує на нещодавнє запровадження Туреччиною імпортної квоти на 1 мільйон тонн кукурудзи, що викликало негайну реакцію ринку — ціни різко зросли, трейдери почали активно купувати кукурудзу, а виробники підвищили ціни. Примітно, що на момент встановлення квоти 50% попиту вже було задоволено.

На ринок також впливає митна політика Дональда Трампа: якщо на американську кукурудзу буде запроваджено тариф, очевидно, що попит на українське зерно зросте, що спонукатиме фермерів підвищувати ціни.

«Я раджу сільськогосподарським виробникам послідовно проводити аналіз, спостерігати за тим, що зараз присутнє на ринку, і що очікується, щоб приймати обґрунтовані рішення», – радить Наталія Левконюк.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *