
З початку жовтня в Україні почала збільшуватися вартість хліба, що обумовлено об’єктивними факторами. Від початку місяця основний продукт харчування українців піднявся в ціні приблизно на 2 гривні, і ще стільки ж може додати в листопаді та грудні.
ВІДЕО ДНЯ
Такий прогноз, посилаючись на очільника Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка, публікує сайт «Телеграф». Згідно з його словами, підвищення ціни приблизно на 5% до Нового року робить неминучою низку причин.
Головний фактор підвищення вартості хліба – здорожчання борошна. Станом на жовтень 2025 року закупівельна вартість борошна вищого та першого сорту на умовах без доставки в Україні становить 15 тисяч та 14,5 тисяч гривень за тонну з ПДВ відповідно. Ціна житнього борошна залишається на рівні 18 тисяч гривень за тонну з ПДВ, що майже вдвічі більше, ніж раніше.
Інший фактор – збільшення цін на електроенергію для промисловості, яка у випадку з виробниками хліба зросла приблизно на 20%. Причому іноді постає питання просто відсутності електроенергії, що можна компенсувати генераторами, але це також збільшує собівартість.
РЕКЛАМА
Окрім того, до складу рецептури хліба входить не тільки борошно, але й цукор, олія та сухе молоко, які також стали дорожчими. Також існують труднощі з персоналом для виготовлення хліба.
Слід зазначити, що за інформацією порталу «Мінфін», підвищення цін на хліб в Україні розпочалося в жовтні. Так, якщо на початку місяця хлібина пшеничного хліба вагою 650 грамів коштувала 42 гривні, то на 1 листопада це було вже 44 гривні. Враховуючи цю ціну та прогноз Юрія Дученка про збільшення ціни на хліб до Нового року приблизно на 5%, за хлібину доведеться заплатити близько 46 гривень.
Як повідомляли «ФАКТИ», заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук вважає, що через нестачу електроенергії зростання цін на деякі товари може сягати до 30%, і в цьому переліку хліб, яйця, овочі.
РЕКЛАМА
Джерело
