
Людям, що страждають на підвищений артеріальний тиск, лікарі-кардіологи зазвичай рекомендують зважати на свій режим харчування та виключити з повсякденного меню солоні, пекучі та жирні продукти, а також скоротити споживання кави, міцного чаю, спиртних напоїв і солодощів.
ВІДЕО ДНЯ
У гіпертоніків кров’яний тиск стабільно підвищений. Цей стан є небезпечним, оскільки здатний спровокувати інфаркт міокарда, апоплексичний удар і ураження внутрішніх органів.
Певні продукти можуть «закупорювати» кровоносні судини жировими нашаруваннями, а є й такі, що навпаки їх розчиняють.
Мова йде про чорний сезам. Завдяки значному вмісту магнію він розслаблює стінки судин, зменшуючи тиск, а поліненасичені жирні кислоти та сполука під назвою сезамін, результативно запобігають відкладенню холестерину, пише medicalanswers.
РЕКЛАМА
Регулярне вживання сезаму підсилює нервову та серцево-судинну системи. Окрім того, сезам поліпшує стан шкіри, волосся та нігтів.
Чорний сезам застосовується в кулінарії. Він має насичений та виражений горіховий присмак з відчутною пікантною ноткою, що надає стравам глибини та самобутності. Його аромат є більш інтенсивним і насиченим, аніж у білого сезаму.
Він є одним з найбільш багатих рослинних джерел кальцію. Ця приправа важлива для осіб, які дотримуються веганського або безлактозного харчування. Містить лігнани (сезамін і сезамолін), які функціонують як потужні антиоксиданти, допомагаючи організму оберігати клітини від впливу вільних радикалів.
РЕКЛАМА
Також містить чималу кількість заліза, що необхідне для покращення крові, магнію та міді.
Чорний сезам — обов’язкова складова приправ, зокрема, у східній кухні. Його використовують для посипання локшини, страв з рису, домашніх суші та ролів. Ним посипають здобу, хліб, сирники, прикрашають хумус.
