
Джерело фото: Farminguk
У Сполученому Королівстві започатковано експериментальний проєкт, спрямований на вивчення дієвості розведення курей комбінованих порід — придатних для отримання як яєць, так і м’яса. Завдання ініціативи — надати аграріям більш стабільну альтернативу високоспеціалізованим сучасним видам, знизити залежність від імпортних кормів і розв’язати проблему утилізації півників.
Про це інформує Farminguk.
Проєкт впроваджується в рамках field lab — формату практичних досліджень під егідою програми Innovative Farmers. У ньому залучені шестеро фермерів і науковець з Шропширу, які вивчають потенціал традиційних порід у поточних умовах.
Ініціатором дослідження став Майк Маллетт — виробник органічних яєць і зернових культур із Саффолка. За його словами, після початку війни в Україні істотне збільшення вартості органічного корму змусило знаходити інші шляхи.
«Ми прагнули відійти від залежності від завезеної високобілкової сировини й з’ясувати, чи можуть менш інтенсивні види добре розвиватися на місцевих кормах», — підкреслює Майк Маллетт.
Нинішні промислові системи птахівництва переважно спираються на спеціалізовані породи, які демонструють значну продуктивність, але потребують великих ресурсів. Традиційні ж види комбінованого призначення, хоч і мають менші рівні продуктивності, вірогідно, забезпечують кращу пристосованість, менші витрати на корм і більшу стійкість.
Одним із важливих факторів на користь подвійних видів є можливість використання півників, які в іншому разі мали б бути знищені відразу після вилуплення. Ця практика вже обмежується в ряді країн ЄС і може бути заборонена у Великій Британії в найближчі роки.
Доктор Енні Рейнер з ферми Planton наголошує, що види подвійного призначення зазвичай потребують менше протеїну, отже, збільшується доцільність використання власного корму замість імпортної сої. Це зменшує вуглецевий слід і збільшує ресурсну незалежність.
Ще однією перевагою традиційних видів є опірність до змін клімату та хвороб. Їх не виводили під високопродуктивні показники, тому вони менш схильні до звичайних проблем добробуту, притаманних гібридним промисловим лініям.
«Менша селекційна інтенсивність означає більшу фізіологічну витривалість. Це не виключає захворювань, але дає змогу знизити ризики», — пояснює доктор Рейнер.
У контексті постійного зростання кліматичних небезпек і повторних випадків пташиного грипу така стійкість може мати вирішальне значення для збереження малого та середнього виробника.
Источник: www.agroportal.ua
